www.karpati.hr


Kulturno - prosvjetno drustvo ukrajinaca "KARPATI" Lipovljani


  I z b o r n i k
 
 
Pocetna
 
O udruzi
 
Aktivnosti drustva
 
Galerija slika
 
Aktualnosti
 
Arhiva
 
Kontakt
  e-mail
       
  P o s j e t i t e
 

www.sriu.hr
www.ukrkoordinacija.hr
www.mfa.gov.ua/croatia
www.lipovljani.hr

 


13. 11. 2010. – Novi Sad, obilježavanje 120 godina preseljenja Ukrajinaca na prostore Vojvodine, Hrvatske te Bosne i Hercegovine

Na poziv Društva za ukrajinski jezik, književnost i kulturu iz Novog Sada, odazvali smo se dana 13. 11. 2010. godine u Novi Sad na obilježavanje 120-godišnjice preseljavanja Ukrajinaca na prostore Vojvodine, Hrvatske i Bosne. Tom prigodom je ujedno proslavljena i 20-godišnjica ukrajinskog društva „Prosvita“ iz Srbije. Svecanost je održana u madarskom kulturnom centru sa pocetkom u 17,00 sati svecanom akademijom, a nakon toga je održan i svecani koncert ukrajinskih udruga iz Vojvodine. Na ovoj svecanosti ucešce je uzela i delegacija Ukrajinaca iz Hrvatske, na celu koje je bio Predsjednik Ukrajinske Zajednice RH g. Ivan Semenjuk. Iz podnesenih referata, bile su iznesene vec davno poznate cinjenice, koje se odnose na organizirano preseljavanje Ukrajinaca iz Zapadne, tada prenapucene Ukrajine a koja je bila integrirana u sastav države Austrougarske, na nova nenaseljena podrucja tada iste države, doticno, prostore Vojvodine, Hrvatske i Bosne. Naknadnim migracijama, uslijedila su i drugacija preseljavanja, ali su se Ukrajinci do danas zadržali na ovim, naprijed navedenim prostorima. Interesantno je napomenuti da iseljenih Ukrajinaca izvan granica Ukrajine diljem svijeta, ima gotovo isto toliko kojiko i u samoj Ukrajini. Najvece skupine iseljenih Ukrajinaca nalaze se u Kanadi, Americi, Australiji, Europi, ....

Predsjednik SKU g. Eugen Colij i Predsjednica EKU g-da Jaroslava Hortijani
pozdravljaju ucesnike manifestacije

Na današnjoj manifestaciji osim delegacije iz Hrvatske te domacina Vojvodine, prisustvovali su i Ukrajinci iz Bosne i Hercegovine, Madarske, Rumunjske, a svojim dolaskom, svecanost je pocastio i Predsjednik Svjetskog Kongresa Ukrajinaca iz Kanade, g. Eugen Colij, koji Kongres obuhvaca i koordinira rad svih iseljenih Ukrajinaca u svijetu. Naravno, u madarskoj delegaciji bila je prisutna i g-da Jaroslava Hortijani, predsjednica Europskog Kongresa Ukrajinaca, a istovremeno i zamjenica Predsjednika Svjetskog Kongresa Ukrajinaca. Njihovim ucestvovanjem je ova svecanost dobila mnogo na znacaju.

Izmedu ostalih predstavnika delegacija, u ime Ukrajinske Zajednice RH, sve prisutne je pozdravio njen Predsjednik g. Ivan Semenjuk, te tom prilikom naznacio veliku važnost i zahvalu crkvi koja je u proteklim vremenima objedinjavala iseljene Ukrajince u svijetu, i gdje je god izgradena crkva, opstali su i iseljeni Ukrajinci. U zajednickim suživotom sa crkvom, a sada sve više i kulturnim organizacijama, održava se ukrajinska kultura i ukrajinski jezik na svojim prostorima. Svoje izlaganje je potkrijepio i izdanim knjigama u organizaciji Ukrajinske Zajednice RH, od kojih se jedna odnosi na 100 godina grkokatolicke ukrajinske crkve u Lipovljanima, a druga na izdanu knjigu „Ridna mova“ iz koje i najmladi naraštaji Ukrajinaca mogu uciti svoj materinji jezik te tako sprijecavati asimilaciju.

Nakon svecanog koncerta u izvedbi kulturnih udruga iz Vojvodine, uslijedilo je zajednicko druženje uz zvuke ukrajinske muzike u izvedbi vokalno instrumentalnog sastava „Zabava“ iz Kule.

Ivan Semenjuk

Slike mozete pogledati ovdje

© 2006 www.karpati.hr ALL RIGHTS RESERVED.